Przed nami Święta Bożego Narodzenia. To najpiękniejszy czas w roku – pełen bliskości i rodzinnych spotkań. Zanim jednak usiądziemy do pięknie nakrytego stołu, a na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka, czeka nas sporo chwil spędzonych w kuchni. Staramy się przygotować takie potrawy, które smakować będą naszym gościom i bliskim, zaspokajając ich różne kulinarne upodobania – te tradycyjne i bardziej nowoczesne, wytrawne i słodkie. Wśród nich nie może zabraknąć zapewne pierogów lub pasztecików z kapustą i grzybami, barszczu z uszkami, ryb, a wśród słodkich przysmaków makowca czy pierniczków. Ciekawym zaskoczeniem dla gości może być też puszysty tort z pomarańczami, których zapach nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem.
Planując te wszystkie pyszności zadbajmy, by powstały z najlepszych składników. Dobierzmy je starannie, bo od nich zależy nasz kulinarny sukces. Niewątpliwie jednym z najważniejszych produktów na naszej liście przedświątecznych zakupów jest mąka. Warto sięgnąć po mąki Puszyste od Lubelli, bo Lubella zna się na zbożach jak nikt inny – od ponad 130 lat starannie selekcjonuje ich najlepsze gatunki. Puszysta Mąka Tortowa, Puszysta Mąka Wrocławska lub Puszysta Mąka Poznańska – to propozycje Lubelli, które gwarantują pewność efektu w kuchni. Tak szeroki wybór sprawia, że każdy znajdzie wśród nich mąkę odpowiednią do danej potrawy.
Składniki:
- 500 g mąki Lubella Puszysta Poznańska + do podsypywania
- 25 g drożdży świeżych
- 20 g masła (rozpuszczonego, letniego)
- ok. 300 ml mleka (ciepłego)
- łyżka oleju + olej do posmarowania ciasta
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania pasztecików
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 25 g drożdży świeżych
- 20 g masła (rozpuszczonego, letniego)
- ok. 300 ml mleka (ciepłego)
- łyżka oleju + olej do posmarowania ciasta
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania pasztecików
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
Nadzienie:
- 70 g suszonych grzybów
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz
- czarnuszka
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz
- czarnuszka
Wykonanie:
1. Grzyby namocz przez noc, a następnego dnia gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Grzyby wyciągnij, drobniutko pokrój, a płyn zachowaj.
2. Kapustę bardzo drobno pokrój. Jeśli kapusta jest dla Ciebie zbyt kwaśna, lekko ją przepłucz.
3. Kapustę przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej płyn spod grzybów i jeśli jest go zbyt mało, uzupełnij go wodą. Gotuj do miękkości (ok. 1 godzinę). Czasami mieszaj i kontroluj płyn, aby kapusta się nie przypaliła. Po ugotowaniu płyn powinien być praktycznie cały wchłonięty.
4. Olej rozgrzej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją, często mieszając. Wraz z pokrojonymi grzybami dodaj cebulę do kapusty. Wymieszaj. Dopraw do smaku.
5. Przygotuj drożdże. W tym celu do naczynia wrzuć pokruszone drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki Lubella Puszysta Poznańska oraz ok. 50 ml ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj np. folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to ok. 15 minut.
6. Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, 2 jajka oraz rozpuszczone, letnie masło. Połącz składniki najpierw łyżką, potem ręką. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo powinno odchodzić od rąk. Jeżeli jest zbyt luźne, to podsyp je mąką.
7. Z wyrobionego ciasta utwórz kulę, posmaruj ją olejem, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to od 1 do 2 godzin.
8. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą z tych części rozwałkuj na długie pasy.
9. Na środek każdego z pasów wyłóż farsz, ciasto złóż i ręką lub widelcem sklej je.
10. Wałki ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką.
11. Wałki pokrój, według własnych upodobań, na mniejsze lub większe paszteciki.
12. Ułóż, złożeniem ku dołowi na wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, z funkcją góra-dół do zarumienienia ciasta (ok. 20–25 minut).
2. Kapustę bardzo drobno pokrój. Jeśli kapusta jest dla Ciebie zbyt kwaśna, lekko ją przepłucz.
3. Kapustę przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej płyn spod grzybów i jeśli jest go zbyt mało, uzupełnij go wodą. Gotuj do miękkości (ok. 1 godzinę). Czasami mieszaj i kontroluj płyn, aby kapusta się nie przypaliła. Po ugotowaniu płyn powinien być praktycznie cały wchłonięty.
4. Olej rozgrzej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją, często mieszając. Wraz z pokrojonymi grzybami dodaj cebulę do kapusty. Wymieszaj. Dopraw do smaku.
5. Przygotuj drożdże. W tym celu do naczynia wrzuć pokruszone drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki Lubella Puszysta Poznańska oraz ok. 50 ml ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj np. folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to ok. 15 minut.
6. Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, 2 jajka oraz rozpuszczone, letnie masło. Połącz składniki najpierw łyżką, potem ręką. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo powinno odchodzić od rąk. Jeżeli jest zbyt luźne, to podsyp je mąką.
7. Z wyrobionego ciasta utwórz kulę, posmaruj ją olejem, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to od 1 do 2 godzin.
8. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą z tych części rozwałkuj na długie pasy.
9. Na środek każdego z pasów wyłóż farsz, ciasto złóż i ręką lub widelcem sklej je.
10. Wałki ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką.
11. Wałki pokrój, według własnych upodobań, na mniejsze lub większe paszteciki.
12. Ułóż, złożeniem ku dołowi na wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, z funkcją góra-dół do zarumienienia ciasta (ok. 20–25 minut).
Napisz komentarz
Komentarze