Jednym z niezwykle przydatnych sprzętów gastronomicznych jest kotleciarka, która powinna stanowić podstawowy element wyposażenia restauracyjnej kuchni. W domowych warunkach gotowanie idzie znacznie sprawniej, jednak ilość przygotowywanych potraw w lokalach gastronomicznych sprawia, że fachowa pomoc profesjonalnego urządzenia staje się wręcz niezbędna. Czym jednak dokładnie jest kotleciarka i dlaczego ten sprzęt jest tak przydatny w gastronomii?
Jak działa kotleciarka?
Sprzęt ten powstał z przeznaczeniem dla różnego rodzaju lokali gastronomicznych, a jego działanie pozwala w dokładny sposób rozbić plastry surowego mięsa. Dzięki temu, struktura mięsa pozostaje nienaruszona, jednak zostaje ono należycie zmiękczone i przygotowane do marynowania bądź obróbki cieplnej.
Pożądaną grubość oraz wielkość plastrów mięsa uzyskuje się przy pomocy stekownicy, która na przygotowanych wcześniej kawałkach wykonuje nacięcia. W pierwszej kolejności należy umieścić mięso w znajdującym się u góry urządzenia otworze, gdzie następnie transportowane jest w dół i naciągane przez wałki tnące.
W tym czasie odbywa się również spulchnianie mięsa, mające na celu zmiękczyć jego strukturę. W tym celu kawałki przepuszczone są przez kotleciarkę kilka razy pod różnym kątem, aby równomiernie przygotować je do dalszej obróbki.
Kotleciarka – do jakiego rodzaju mięsa się nadaje?
Chociaż mięsem, które najczęściej poddawane jest rozbijaniu na etapie przygotowania stanowi schab, kotleciarka jest urządzeniem, przy pomocy którego można w ten sposób można obrobić dowolny rodzaj mięsa. Sprzęt ten szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku twardego surowca podatnego na rozciąganie.
Bardzo istotną kwestią jest fakt, że kotleciarka nie narusza włókien mięsa, a jedynie je zmiękcza, dzięki czemu zachowuje ono estetyczny kształt i nie jest ponadrywane. Warto jednak ostrożniej podchodzić do urządzenia z drobiem – delikatne mięso wymaga wyposażenia kotleciarki w specjalnego rodzaju wałki ugniatające, które zapobiegną rozpadaniu się gotowych kawałków.
Kiedy zdecydować się na zakup kotleciarki?
Zakup tego urządzenia będzie korzystny dla właścicieli różnego rodzaju lokali gastronomicznych. Zyskają na tym zwłaszcza duże restauracje, które każdego dnia obsługują dziesiątki klientów, serwując różnorodne dania mięsne. Kotleciarki wyróżniają się cichą pracą oraz prostym mechanizmem, dlatego też ich obsługa nie należy do problematycznych.
Użycie kotleciarki przyspieszy proces przygotowania mięsa do dalszej obróbki, znacznie skracając tym samym czas oczekiwania klientów na swoje danie. Jest to również oszczędność czasu dla kucharzy, którzy szybko otrzymają idealnie przygotowane kawałki mięsa, nadające się od razu do przygotowania. Proces ten ma również wpływ na smak mięsa - równomiernie rozbite kawałki stają się po przygotowaniu wyjątkowo soczyste i aromatyczne.
Profesjonalne kotleciarki można znaleźć w ofercie producenta marki FEUMA pod adresem - https://feuma.de/pl/, który proponuje wysokiej jakości sprzęt dla właścicieli lokali gastronomicznych. Zakup urządzenia, jakim jest kotleciarka, z pewnością wyjdzie na plus osobom ceniącym sobie oszczędność czasu oraz pieniędzy.