Speciality coffee - co to takiego?
Speciality coffee to wysokiej jakości kawa ziarnista. Kawa bez żadnych defektów, która otrzymuje od 80 wzwyż punktów na 100 punktowej skali przez światowych sommelierów. Poniżej przeczytasz krótką charakterystykę ziaren przeznaczanych na Speciality coffee:
-
ziarna pochodzą z ostatnich zbiorów, muszą być najświeższe,
-
od daty palenia ziaren nie może upłynąć więcej niż pół roku,
-
ziarna dostarczane są do palarni bezpośrednio z ich miejsca pochodzenia, nigdy nie są niewiadomego pochodzenia,
-
charakteryzują się wyjątkowym smakiem i zapachem, różnią się od zwykłych ziaren z supermarketów.
Dlaczego kawa z dobrej palarni jest lepsza od tej z supermarketu?
W przeciwieństwie do tradycyjnych sklepów, dobre palarnie kawy dbają, aby produkty jak najszybciej trafiały do klientów. Worki z kawa ziarnista sklep nie leżakują miesiącami na magazynie. Palarnie zamawiają mniejszą ilość kawy, ale robią to regularnie, dzięki czemu zachowują jej jakość, która stawiana jest na pierwszym miejscu. Możesz znaleźć także pyszną ekskluzywną kawę, która leżakowała powyżej 6 miesięcy. Jednak należy pamiętać, że najlepszy efekt przy większości rodzajów ziaren uzyskuję się w okresie magazynowania do 6 miesięcy.
Każda dobra palarnia kawy dba o zrównoważony rozwój. Kupując kawę w takich miejscu wspomagasz producentów z najuboższych państw. Poza tym, stawiając na kawę z renomowanej palarni po prostu możesz być spokojniejszy o jakość i świeżość kupowanej kawy.
Źródło zdjęcia:
RossHelen / Shutterstock.com