Kilka ważnych przypomnień, czyli o czym pamiętać na redukcji?
Zrzucanie kilogramów z pewnością będzie wiązało się z lekkim deficytem kalorycznym, którego zadaniem będzie pobudzenie organizmu do korzystania z obecnych zasobów. Jednak lekki deficyt nie oznacza, że trzeba prawie nie jeść. Wręcz przeciwnie – ucinanie kaloryczności posiłków powinno być dokonywane z ogromną rozwagą, ponieważ nietrudno w tej sytuacji o skutek wręcz odwrotny. Zbyt niska kaloryczność spowoduje, ze organizm będzie korzystał z tkanki mięśniowej, a nie tłuszczowej, z kolei zbyt wysoka kaloryczność da mało zadowalające efekty, nawet jeśli będziemy ćwiczyć.
Decydując się na zrzucenie zbędnych kilogramów, warto pamiętać, że proces ten nie jest natychmiastowy. Wszyscy dietetycy, trenerzy personalni apelują o cierpliwość, ponieważ nie da rady schudnąć w jeden dzień czy w jeden tydzień, skoro tycie przebiegało znacznie wolniej. Lekarze dodatkowo zalecają, by kontrolować swoją wagę – tygodniowo można stracić ok. 1 kg masy, nie więcej.
Chwilowe wahania wagi to nie powód do tego, by rezygnować z odchudzania. Takie wahania są całkowicie normalne. W przypadku kobiet mogą one mieć związek zatrzymywaniem wody w organizmie, z wzdęciami czy ze zbliżającą się miesiączką.
Na jakie składniki odżywcze stawiać?
Jeśli postanawiasz się odchudzać, ważne, by odpowiednio się podczas tego procesu odżywiać. Nie dla każdego jest to łatwe zadanie. Dla wielu wręcz przeciwnie – jest to dość uciążliwe, zwłaszcza liczenie kalorii czy obliczanie gramów konkretnych składników. Z drugiej jednak strony istotne jest, by stawiać na białko, nieco omijać tłuszcze, głównie te niezdrowe. Dodatkowo organizm potrzebuje węglowodanów do normalnego funkcjonowania. Jeśli jest to dla Ciebie zbyt skomplikowane, bez chwili wahania postaw na catering z dowozem Kielce, który zostanie w każdym calu dopasowany do Ciebie, Twoich preferencji oraz zamierzeń, czyli schudnięcia.