Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 30 kwietnia 2025 20:29
Przeczytaj!
Reklama

Najlepsze ze zboża na świątecznym stole - cz. I

W wielu domach rozpoczynają się już przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Planujemy zakup prezentów dla najbliższych i świąteczne menu. Na stole nie zabraknie różnych, świątecznych potraw: wytrawnych i oczywiście słodkich przysmaków. Jednym z kluczowych składników wielu dań, który gwarantuje kulinarny sukces, jest mąka. To od niej zależy, czy nasze ciasta będą odpowiednio puszyste, delikatne lub kruche. Jeśli chcemy zachwycić bliskich świątecznymi przysmakami, sięgnijmy po jedną z mąk od Lubelli – marki, która oferuje to, co najlepsze ze zboża.
Najlepsze ze zboża na świątecznym stole - cz. I
Podziel się
Oceń

Przed nami Święta Bożego Narodzenia. To najpiękniejszy czas w roku – pełen bliskości i rodzinnych spotkań. Zanim jednak usiądziemy do pięknie nakrytego stołu, a na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka, czeka nas sporo chwil spędzonych w kuchni. Staramy się przygotować takie potrawy, które smakować będą naszym gościom i bliskim, zaspokajając ich różne kulinarne upodobania – te tradycyjne i bardziej nowoczesne, wytrawne i słodkie. Wśród  nich nie może zabraknąć zapewne pierogów lub pasztecików z kapustą i grzybami, barszczu z uszkami, ryb, a wśród słodkich przysmaków makowca czy pierniczków. Ciekawym zaskoczeniem dla gości może być też puszysty tort z pomarańczami, których zapach nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem.
Planując te wszystkie pyszności zadbajmy, by powstały z najlepszych składników. Dobierzmy je starannie, bo od nich zależy nasz kulinarny sukces. Niewątpliwie jednym z najważniejszych produktów na naszej liście przedświątecznych zakupów jest mąka. Warto sięgnąć po mąki Puszyste od Lubelli, bo Lubella zna się na zbożach jak nikt inny – od ponad 130 lat starannie selekcjonuje ich najlepsze gatunki. Puszysta Mąka Tortowa, Puszysta Mąka Wrocławska lub Puszysta Mąka Poznańska – to propozycje Lubelli, które gwarantują pewność efektu w kuchni. Tak szeroki wybór sprawia, że każdy znajdzie wśród nich mąkę odpowiednią do danej potrawy.
 
Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):
Biszkopt:
- 5 jaj
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki Lubella Puszysta Tortowa
- 1/3 szklanki kakao DecoMorreno
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Beza:
- 3 białka
- 180 gram cukru
Krem pomarańczowy:
- 3 żółtka
- 80 gram cukru
- 100 gram masła
- 100 ml soku z pomarańczy świeżo wyciskanego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 250 gram mascarpone
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego plus jedna miarka likieru pomarańczowego (40 ml)
 
Wykonanie:
1. Przygotowanie biszkoptu rozpocznij od ubicia białek na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując białka aż zupełnie się rozpuszczą. Dodaj żółtka po jednym i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przesiej do miski mąkę Lubella Puszysta Tortowa, kakao oraz piernikową przyprawę. Dokładnie wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz 60 minut lub do suchego patyczka. Wystudź biszkopt.
2. Przygotowanie kremu rozpocznij od wstawienia małego garnka z niewielką ilością wody. W metalowej misce wymieszaj żółtka, cukier i sok z pomarańczy. Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą i gotuj na parze krem przez cały czas mieszając. Po upływie 5 minut dodaj połowę masła i mieszaj krem do momentu aż zgęstnieje zupełnie. To może potrwać około 15- 20 minut więc cierpliwości. Na koniec dodaj do kremu pozostałe masło. Odstaw krem do wystudzenia. Ostudzony do temperatury lodówkowej krem zmiksuj z mascarpone.
3. Przygotowanie bezy rozpocznij od ubicia na sztywno białek. Następnie stopniowo dodawaj cukier do momentu aż się rozpuści a masa stanie się gęsta. Wyłóż blachę do pieczenia papierem i narysuj 3 koła o średnicy 16 cm. Każde z nich pokryj bezą. Tak przygotowaną bezę susz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni minimum 2 godziny.
4. Gotowy i ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Każdy z nich nasącz sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem. Ułóż pierwszy blat na talerzu, jego wierzch posmaruj kremem. Połóż upieczoną bezę i posmaruj jej wierzch łyżką kremu. Połóż kolejny blat biszkoptu delikatnie dociskając do poprzedniej warstwy i postąp z nim tak samo jak z poprzednim. Następnie ułóż ostatni blat biszkoptu, jego wierzch posmaruj kremem i ułóż na nim najładniejszą ze wszystkich bez. Tort nadaje się od razu do podania natomiast można go schłodzić w lodówce – będzie jeszcze smaczniejszy.

 


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
O Autor komentarza: Mieczysław Siwiec, Obserwator LokalnyTreść komentarza: Arek, Rodo, Stopbeprawiu – z IP wynika, że wszystkie te komentarze wyszły z jednego komputera. Anonimowe wypisywanie bzdur pozwala ukryć braki intelektualne (czytaj: głupotę). Osobiście uważam, że policja robi za mało, a nawet kryje przestępców. W każdym policyjnym komunikacie powinno być imię i nazwisko osoby, która popełniła przestępstwo (występek). Że facetowi będzie wstyd? A nie będzie wstydu, gdy ten pijany doprowadzi do wypadku, gdzie ofiarą może być np. małe dziecko broniącego go komentatora? Że nie będzie miał życia na wsi! To nic wobec tego, że ktoś przeżyje, bo nie spotka się z nim na drodze! Każdy, kto jeździ pod wpływem lub komu zabrano prawo jazdy powinien być identyfikowany z imienia i nazwiska! Ludzie powinni wiedzieć i ewentualnie reagować, gdy pijak (ćpun) wsiądzie za kierownicę... Mieczysław Siwiec Obserwator LokalnyData dodania komentarza: 30.04.2025, 13:44Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: Zdenerwowany właścicielTreść komentarza: Kto pozwolił na udostępnianie zdjęć mojej posiadłości!!Data dodania komentarza: 30.04.2025, 08:43Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: ArekTreść komentarza: Czy to jest legalne że policja tak udostępnia informacje i zarabia na tym?Data dodania komentarza: 29.04.2025, 22:20Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: RodoTreść komentarza: Rodo...Data dodania komentarza: 29.04.2025, 22:01Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: StopbezprawiuTreść komentarza: Kto upoważnia policję do dodania zdjęć maszyny?? Przeciez lokalni mieszkańcy dzięki temu odrazu wiemy kogo napiętnować.. Ten człowiek nie będzie już miał spokojnego życia we wsi a widziałem osobiście to zatrzymanie i nie było żadnych świadków, poza mną i policją.. Kto za to odpowie?!! Państwo w państwie!! Wolna amerykanka! Prawo bezprawia!Data dodania komentarza: 29.04.2025, 21:36Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: MaciejuTreść komentarza: Same małe ryby, zbiornik ma potencję na karpie 8kg w górę. 3 lata tam łowiłem tylko raz miałem kontrolę. Dziady ryby łapią a ich koledzy ryby do auta wynoszą. Nasze PZW tak kipinaData dodania komentarza: 28.04.2025, 10:49Źródło komentarza: Siedemnastu wędkarzy złapało 169 ryb
Reklama
Reklama