Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 30 kwietnia 2025 20:11
Przeczytaj!
Reklama

Najlepsze ze zboża na świątecznym stole - cz. II

W wielu domach rozpoczynają się już przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Planujemy zakup prezentów dla najbliższych i świąteczne menu. Na stole nie zabraknie różnych, świątecznych potraw: wytrawnych i oczywiście słodkich przysmaków. Jednym z kluczowych składników wielu dań, który gwarantuje kulinarny sukces, jest mąka. To od niej zależy, czy nasze ciasta będą odpowiednio puszyste, delikatne lub kruche. Jeśli chcemy zachwycić bliskich świątecznymi przysmakami, sięgnijmy po jedną z mąk od Lubelli – marki, która oferuje to, co najlepsze ze zboża.
Najlepsze ze zboża na świątecznym stole - cz. II
Podziel się
Oceń

Przed nami Święta Bożego Narodzenia. To najpiękniejszy czas w roku – pełen bliskości i rodzinnych spotkań. Zanim jednak usiądziemy do pięknie nakrytego stołu, a na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka, czeka nas sporo chwil spędzonych w kuchni. Staramy się przygotować takie potrawy, które smakować będą naszym gościom i bliskim, zaspokajając ich różne kulinarne upodobania – te tradycyjne i bardziej nowoczesne, wytrawne i słodkie. Wśród  nich nie może zabraknąć zapewne pierogów lub pasztecików z kapustą i grzybami, barszczu z uszkami, ryb, a wśród słodkich przysmaków makowca czy pierniczków. Ciekawym zaskoczeniem dla gości może być też puszysty tort z pomarańczami, których zapach nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem.

Planując te wszystkie pyszności zadbajmy, by powstały z najlepszych składników. Dobierzmy je starannie, bo od nich zależy nasz kulinarny sukces. Niewątpliwie jednym z najważniejszych produktów na naszej liście przedświątecznych zakupów jest mąka. Warto sięgnąć po mąki Puszyste od Lubelli, bo Lubella zna się na zbożach jak nikt inny – od ponad 130 lat starannie selekcjonuje ich najlepsze gatunki. Puszysta Mąka Tortowa, Puszysta Mąka Wrocławska lub Puszysta Mąka Poznańska – to propozycje Lubelli, które gwarantują pewność efektu w kuchni. Tak szeroki wybór sprawia, że każdy znajdzie wśród nich mąkę odpowiednią do danej potrawy.
Składniki:
- 500 g mąki Lubella Puszysta Poznańska + do podsypywania
- 25 g drożdży świeżych
- 20 g masła (rozpuszczonego, letniego)
- ok. 300 ml mleka (ciepłego)
- łyżka oleju + olej do posmarowania ciasta
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania pasztecików
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej

 
Nadzienie:
- 70 g suszonych grzybów
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz
- czarnuszka
Wykonanie:
1. Grzyby namocz przez noc, a następnego dnia gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Grzyby wyciągnij, drobniutko pokrój, a płyn zachowaj.
2. Kapustę bardzo drobno pokrój. Jeśli kapusta jest dla Ciebie zbyt kwaśna, lekko ją przepłucz.
3. Kapustę przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej płyn spod grzybów i jeśli jest go zbyt mało, uzupełnij go wodą. Gotuj do miękkości (ok. 1 godzinę). Czasami mieszaj i kontroluj płyn, aby kapusta się nie przypaliła. Po ugotowaniu płyn powinien być praktycznie cały wchłonięty.
4. Olej rozgrzej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją, często mieszając. Wraz z pokrojonymi grzybami dodaj cebulę do kapusty. Wymieszaj. Dopraw do smaku.
5. Przygotuj drożdże. W tym celu do naczynia wrzuć pokruszone drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki Lubella Puszysta Poznańska oraz ok. 50 ml ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj np. folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to ok. 15 minut.
6. Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, 2 jajka oraz rozpuszczone, letnie masło. Połącz składniki najpierw łyżką, potem ręką. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo powinno odchodzić od rąk. Jeżeli jest zbyt luźne, to podsyp je mąką.
7. Z wyrobionego ciasta utwórz kulę, posmaruj ją olejem, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to od 1 do 2 godzin.
8. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą z tych części rozwałkuj na długie pasy.
9. Na środek każdego z pasów wyłóż farsz, ciasto złóż i ręką lub widelcem sklej je.
10. Wałki ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką.
11. Wałki pokrój, według własnych upodobań, na mniejsze lub większe paszteciki.
12. Ułóż, złożeniem ku dołowi na wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, z funkcją góra-dół do zarumienienia ciasta (ok. 20–25 minut).

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
O Autor komentarza: Mieczysław Siwiec, Obserwator LokalnyTreść komentarza: Arek, Rodo, Stopbeprawiu – z IP wynika, że wszystkie te komentarze wyszły z jednego komputera. Anonimowe wypisywanie bzdur pozwala ukryć braki intelektualne (czytaj: głupotę). Osobiście uważam, że policja robi za mało, a nawet kryje przestępców. W każdym policyjnym komunikacie powinno być imię i nazwisko osoby, która popełniła przestępstwo (występek). Że facetowi będzie wstyd? A nie będzie wstydu, gdy ten pijany doprowadzi do wypadku, gdzie ofiarą może być np. małe dziecko broniącego go komentatora? Że nie będzie miał życia na wsi! To nic wobec tego, że ktoś przeżyje, bo nie spotka się z nim na drodze! Każdy, kto jeździ pod wpływem lub komu zabrano prawo jazdy powinien być identyfikowany z imienia i nazwiska! Ludzie powinni wiedzieć i ewentualnie reagować, gdy pijak (ćpun) wsiądzie za kierownicę... Mieczysław Siwiec Obserwator LokalnyData dodania komentarza: 30.04.2025, 13:44Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: Zdenerwowany właścicielTreść komentarza: Kto pozwolił na udostępnianie zdjęć mojej posiadłości!!Data dodania komentarza: 30.04.2025, 08:43Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: ArekTreść komentarza: Czy to jest legalne że policja tak udostępnia informacje i zarabia na tym?Data dodania komentarza: 29.04.2025, 22:20Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: RodoTreść komentarza: Rodo...Data dodania komentarza: 29.04.2025, 22:01Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: StopbezprawiuTreść komentarza: Kto upoważnia policję do dodania zdjęć maszyny?? Przeciez lokalni mieszkańcy dzięki temu odrazu wiemy kogo napiętnować.. Ten człowiek nie będzie już miał spokojnego życia we wsi a widziałem osobiście to zatrzymanie i nie było żadnych świadków, poza mną i policją.. Kto za to odpowie?!! Państwo w państwie!! Wolna amerykanka! Prawo bezprawia!Data dodania komentarza: 29.04.2025, 21:36Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: MaciejuTreść komentarza: Same małe ryby, zbiornik ma potencję na karpie 8kg w górę. 3 lata tam łowiłem tylko raz miałem kontrolę. Dziady ryby łapią a ich koledzy ryby do auta wynoszą. Nasze PZW tak kipinaData dodania komentarza: 28.04.2025, 10:49Źródło komentarza: Siedemnastu wędkarzy złapało 169 ryb
Reklama
Reklama