Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 2 maja 2025 12:47
Przeczytaj!
Reklama

„Sezon ogórkowy” nie musi być nudny

Letnie warzywa dyniowate, czyli ciekawe pomysły na ogórki, kabaczki, cukinię
  • Źródło: BRANDMATES SP. Z O.O.
„Sezon ogórkowy” nie musi być nudny

Autor: Adobe Stock

Podziel się
Oceń

Najcieplejsze miesiące oznaczają pełnię sezonu dla większości krajowych gatunków warzyw. Letnie, dojrzałe w słońcu warzywa są soczyste, dobrze wybarwione. Ich aromat jest niepowtarzalny. Skorzystajmy zatem z ich obfitości. Cieszmy się różnorodnością form, kolorów, smaków i zapachów. Czas urlopowy dodatkowo zachęca do kulinarnych eksperymentów, na które często brakuje czasu.

Poniżej znajdziesz 5 najlepszych letnich warzyw, których nie może zabraknąć na twoim stole.

5 warzyw, których nie może zabraknąć w letnich daniach

1. Ogórki

Chrupiący, słodki, orzeźwiający to chyba najlepsze określenia opisujące świeże, gruntowe ogórki. Najbardziej znana jest mizeria z dodatkiem szczypty soli i cukru, podawana z kwaśną śmietaną. Konkurować z nią może sos tzatzyki z tartym ogórkiem, doprawionym solą, pieprzem i czosnkiem w gęstym greckim jogurcie.

Na tym jednak pomysły na ogórki się nie kończą. Czy próbowaliście już tej pysznej prostej japońskiej przystawki? Ogórka umyj i nie obieraj, pokrój na bardzo cienkie talarki. W miseczce przygotuj 3 łyżki octu ryżowego doprawionego szczyptą soli i cukru. Polej ogórki powstałą zalewą, odczekaj 10 min., aż ją wchłoną. Całość dopraw łyżeczką czarnego sezamu i odrobiną drobno posiekanego szczypiorku.

Ogórek może służyć również jako baza do letniej zupy warzywnej, takiej jak gazpacho. Dobrym pomysłem dla osób chcących się orzeźwić jest napój ogórkowy. Wystarczy do dzbanka z wodą wrzucić kilka plastrów ogórka, świeżych listków mięty i sok z połowy cytryny. Pyszna alternatywa dla tradycyjnej lemoniady.

Nie pozbywaj się pestek z ogórków, to właśnie w nich kryje się najwięcej smaku tego warzywa. Podając dania z ogórków, pamiętaj o przyprawach. Szczypta świeżego posiekanego koperku, szczypiorku czy listki mięty idealnie dopełnią ogórkowe propozycje.

2. Papryka

Królowa lata o przeróżnych kształtach, kolorach i ostrości. Co ciekawe, w Polsce uprawia się jej nawet więcej niż na Węgrzech! Dlatego nie przegapmy szansy, by gościła na naszych stołach. Delektuj się nią w surówkach, daniach grillowanych, pieczonych, gotowanych, smażonych.

Latem zrób zapasy i przygotuj marynaty, wielowarzywne sałatki w słoikach czy wypróbuj przepis na dżem paprykowy. Nie do wiary, że można przyrządzić ją nawet na słodko! Domowa przyprawa? Nic prostszego! Pokrój paprykę w cienkie paseczki, wysusz w suszarce do grzybów, następnie zmiksuj. Słodka papryka w proszku wzbogaci niejeden sos.

3. Cukinia

Soczyście zielona, błyszcząca i chrupka. Niewiele osób wie, że można ją jadać nawet na surowo, i to bez obierania! Młoda, delikatna cukinia to świetny pomysł na obiad. Grillowana, nadziewana czy smażona, a także pod postacią bezmięsnych kotletów to idealne danie obiadowe. Dla dzieci i osób na diecie łatwostrawnej cukinia na parze będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym posiłkiem.

4. Kabaczek

Często bywa mylony z cukinią. Najłatwiej jest go rozpoznać po kształcie i kolorze skórki. Zazwyczaj jest nieco większy od cukinii. W jego miąższu są dobrze widoczne nasiona, a skórka jest twardsza. Wystarczy, go obrać, zetrzeć na tarce, osolić i osączyć z nadmiaru wody. Do powstałej masy dodać przyprawy, jajko, 2 łyżki mąki, jajko i tarty żółty ser. Po 20 minutach w nagrzanym piekarniku wyjmujemy chrupiące, złociste placuszki. Smacznego!

5. Bakłażan

Przeważnie pierwszym skojarzeniem jest ten o fioletowej skórce, ale warzywo to ma bardzo wiele kształtów. Jego kolor może być zarówno biały, jak i czarny jak smoła. Niezależnie od tego, jaki wybierzesz, bakłażan to niezwykle uniwersalne letnie warzywo.

Świetnie sprawdzi się grillowany, smażony lub pieczony. Szefowie kuchni podpowiadają jak pozbyć się jego lekkiej goryczki. Przed obróbką termiczną pokrojone plastry bakłażana oprósz solą. Gdy pojawią się kropelki, wraz z nimi zostanie usunięta z miąższu goryczka.

Spróbuj koniecznie złotych krążków z bakłażana w panierce z parmezanu. Przygotowanie nie zabierze więcej niż 15 minut. Soczysty bakłażan w chrupiącej skorupce to idealne wegetariańskie danie na letni obiad.

Kto woli dania grillowane, niech spróbuje bakłażanowych roladek z ricottą nadziewanych orzechami włoskimi. Plastry bakłażana wystarczy chwilę grillować i zawinąć w nie ser i orzechy. Tradycjonalistom zaś warto podpowiedzieć przepis na leczo. Bakłażan, cukinię, paprykę, pomidory i cebulę kroimy w dużą kostkę, gotujemy około 20 min., aż zmiękną. Doprawiamy świeżymi ziołami. Pyszny sycący obiad w pół godziny? Z bakłażanem to proste!

Korzystaj z lata na talerzu!

Korzystaj z lata i jego lokalnych warzywnych przysmaków. Urozmaicaj potrawy, baw się połączeniami składników, smakuj i dziel się nimi z rodziną i przyjaciółmi. Letnie warzywa są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim pyszne!

Moc Polskich Warzyw

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Pomotor.Treść komentarza: Prawda jest taka, że na wsi toleruje się pijaństwo i wsiadanie po pijaku za kierownicę. Pora z tym skończyć raz na zawsze.Data dodania komentarza: 30.04.2025, 15:51Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: MociumPanTreść komentarza: Powinni podawać pełne dane i mam nadzieję, że tak postanowi sąd.Data dodania komentarza: 30.04.2025, 15:48Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: Gmyz C.Treść komentarza: Zdjęcia i dane drogowych zabójców powinny być publikowane, żeby móc ich na drogach bezpiecznie omijać. Pijaków drogowych powinno się piętnować i ich zdjęcia wieszać w miejscach publicznych.Data dodania komentarza: 30.04.2025, 15:45Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: MociumPanTreść komentarza: Mam nadzieję, że sąd zasądzi podanie wyroku i danych skazanego do publicznej wiadomości. Takie zachowania trzeba piętnować! Piłeś, nie jedź, a jak chcesz ryzykować czyjeś życie to licz się z tym, że o twoim kretyńskim zachowaniu dowiedzą się wszyscy: twoi sąsiedzi, rodzina i dzieci. Niektórym wciąż się wydaje, że rolnik to święta krowa, której wolno wszystko bo na drogę palić opony wyjdzie. W końcu żywią i bronią, czy piją i jeżdżą? Za ich składki, dopłaty też powinien się ktoś w końcu zabrać, bo niektórym się już w tyłku poprzewracało. Nie podoba ci się tanie zboże z Ukrainy, to weź się za inną robotę i przestań chrzanić, że bez ciebie naród z głodu wymrze.Data dodania komentarza: 30.04.2025, 15:41Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku" O Autor komentarza: Mieczysław Siwiec, Obserwator LokalnyTreść komentarza: Arek, Rodo, Stopbeprawiu – z IP wynika, że wszystkie te komentarze wyszły z jednego komputera. Anonimowe wypisywanie bzdur pozwala ukryć braki intelektualne (czytaj: głupotę). Osobiście uważam, że policja robi za mało, a nawet kryje przestępców. W każdym policyjnym komunikacie powinno być imię i nazwisko osoby, która popełniła przestępstwo (występek). Że facetowi będzie wstyd? A nie będzie wstydu, gdy ten pijany doprowadzi do wypadku, gdzie ofiarą może być np. małe dziecko broniącego go komentatora? Że nie będzie miał życia na wsi! To nic wobec tego, że ktoś przeżyje, bo nie spotka się z nim na drodze! Każdy, kto jeździ pod wpływem lub komu zabrano prawo jazdy powinien być identyfikowany z imienia i nazwiska! Ludzie powinni wiedzieć i ewentualnie reagować, gdy pijak (ćpun) wsiądzie za kierownicę... Mieczysław Siwiec Obserwator LokalnyData dodania komentarza: 30.04.2025, 13:44Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"Autor komentarza: Zdenerwowany właścicielTreść komentarza: Kto pozwolił na udostępnianie zdjęć mojej posiadłości!!Data dodania komentarza: 30.04.2025, 08:43Źródło komentarza: Pijany, bez tablic jechał na "Ciapku"
Reklama
Reklama