Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 15 czerwca 2025 11:40
Przeczytaj!
Reklama

Kto ma apetyt na Pomorze Zachodnie?

Startuje konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Kto ma apetyt na Pomorze Zachodnie?
Podziel się
Oceń

Sztuka kulinarna Pomorza Zachodniego wyróżnia się bogactwem ciekawych receptur i aromatów przywiezionych z różnych stron świata. Jakie w tym roku produkty zaproponują mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego do jednego z ważniejszych konkursów w kraju „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”?”. Do 8 sierpnia 2024 r. jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem wytwarzanego lokalnie specjału. 

Wiedza o regionach na talerzu

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją, którego głównym celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP.

Konkurs jest ogromną skarbnicą wiedzy o regionach opowiedzianą przepisami i smakami przywiezionymi z różnych stron świata. Dzięki państwa zgłoszeniom co roku odkrywamy bogactwo kulinarne Pomorza Zachodniego. Serdecznie zapraszam do uczestnictwa i promowania tego, co lokalne, wytwarzane tradycyjnymi i rzemieślniczymi metodami, często w małej skali, ale z ogromnym zaangażowaniem i pasją mówi Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz. 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Jak pokazuje praktyka, często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne. 

W ubiegłym roku na poziomie regionalnym komisja konkursowa doceniła takie produkty z województwa zachodniopomorskiego jak: szynka wędzona wieprzowa (Alicja i Jan Springer), szczupak w galarecie (Joanna Borowska KGW Strzebielewo), dargobądzki paprykarz jak dawniej (Marzena Szulińska KGW Dargobądz), miód dzika łąka (Pasieka Staropolska Miodziarnia Małgorzata Chabowska), gozdowicki miód akacjowy z plastrem (Gospodarstwo Pasieczne Jacek Atroszko), chleb dębnowski (Aneta i Stanisław Dobropolscy), choszczeńska strucla makowa (Grażyna Kaczmarek KGW Smoleń), kompot z mirabelki (Agnieszka Jager), miód pitny dwójniak „Jesienna róża” (Miody Puszczy Barlineckiej Łukasz Kołosowski),  miody pitne (Skarb Templariuszy Komandoria sp. z o.o. ) oraz piwa połczyńskie (Browar Połczyn-Zdrój).

Czym w tym roku będzie smakować Pomorze Zachodnie?

To wszystko zależy od zgłoszeń. W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. 

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: 

produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,

produkty regionalne pochodzenia roślinnego, 

napoje regionalne

i inne produkty regionalne.

Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz w tym roku także Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, który do 8 sierpnia 2024 r. będzie przyjmował zgłoszenia do konkursu. Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: https://wrir.wzp.pl oraz https://zodr.pl.

Kiedy poznamy zwycięzców?

Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 
31 sierpnia 2024 r. w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii oraz wyróżnienia (po 2 produkty w każdej kategorii). 

Perła” w kulinarnym zasięgu

Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”. O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu. Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 28 września 2024 r. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W 2023 r. „Perłą” doceniono sześć produktów z województwa zachodniopomorskiego. To: Miód chabrowy (Elżbieta i Zygmunt Świnoga Pasieka „Pszczeli raj”), Miód drahimski gryczany (Grzegorz Fujarski „Pasieka Fujarskich”), Domysłowskie maślaczki (Waldemar Borecki), Zakwas buraczany z Dębna (Aneta i Stanisław Dobropolscy), Miód pitny trójniak dębowy (Łukasz Kołosowski i Miody Puszczy Barlineckiej) oraz paszteciki gwdowskie (Danuta Szlaz).

Zapraszamy do uczestnictwa w konkursie i promocji regionalnych smaków!


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: MajkaTreść komentarza: Brawo,brawo wreszcie ktoś pomyślał o tym człowieku, który walczył o rolnikow Polski!!! Oddał życie. swoje !!! Szkoda mi tylko rodziny!!!!Data dodania komentarza: 14.06.2025, 10:42Źródło komentarza: Grzybno: Człowiek, który walczył o sprawiedliwość społeczną, polską wieś i godność rolników...Autor komentarza: Pan K. BartolinoTreść komentarza: Wiecie PiSowi krętacze, że nawet jak zostanie zaprzysiężony sutener to nadal będą przyjmowane i rozpatrywane sprawy oszustw wyborczych. W każdym czasie mogą sie wam do dupy dobrać. W końcu któryś pęknie i wszystko wyśpiewa a wy dostaniecie wyroki. Spieszcie się z samoujawnianiem, bo kto pierwszy ten lepszy i mniejsza kara. Przyznawać się członkowie komisji.Data dodania komentarza: 13.06.2025, 09:30Źródło komentarza: Karol Tadeusz Nawrocki Prezydentem ElektemAutor komentarza: Heniek O.Treść komentarza: Kto to jest Karol Nawrocki?Data dodania komentarza: 11.06.2025, 20:39Źródło komentarza: Karol Tadeusz Nawrocki Prezydentem ElektemAutor komentarza: KOZIOŁEK MATOŁEKTreść komentarza: koziołku matołku juz były liczone i wystarczy , nikt nie będzie liczył bo peowce kwiczą .. KAROL NAWROCKI PREZYDENTEM POLSKI!!!Data dodania komentarza: 11.06.2025, 13:17Źródło komentarza: Karol Tadeusz Nawrocki Prezydentem ElektemAutor komentarza: PISTreść komentarza: widac po kupionych lajkach jak działają peowcy.. nawet lajki sfałszowali... ŻENADA!!Data dodania komentarza: 11.06.2025, 07:51Źródło komentarza: Karol Tadeusz Nawrocki Prezydentem ElektemAutor komentarza: KoziołTreść komentarza: To trzeba przeliczyć jeszcze raz. Rozumiem, że jesteś tego samego zdania.Data dodania komentarza: 10.06.2025, 19:08Źródło komentarza: Karol Tadeusz Nawrocki Prezydentem Elektem
Reklama
Reklama