Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 10 listopada 2025 03:52
Przeczytaj!
Reklama Społecznik

Kto ma apetyt na Pomorze Zachodnie?

Startuje konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Podziel się
Oceń

Sztuka kulinarna Pomorza Zachodniego wyróżnia się bogactwem ciekawych receptur i aromatów przywiezionych z różnych stron świata. Jakie w tym roku produkty zaproponują mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego do jednego z ważniejszych konkursów w kraju „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”?”. Do 8 sierpnia 2024 r. jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem wytwarzanego lokalnie specjału. 

Wiedza o regionach na talerzu

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją, którego głównym celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP.

Konkurs jest ogromną skarbnicą wiedzy o regionach opowiedzianą przepisami i smakami przywiezionymi z różnych stron świata. Dzięki państwa zgłoszeniom co roku odkrywamy bogactwo kulinarne Pomorza Zachodniego. Serdecznie zapraszam do uczestnictwa i promowania tego, co lokalne, wytwarzane tradycyjnymi i rzemieślniczymi metodami, często w małej skali, ale z ogromnym zaangażowaniem i pasją mówi Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz. 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Jak pokazuje praktyka, często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne. 

W ubiegłym roku na poziomie regionalnym komisja konkursowa doceniła takie produkty z województwa zachodniopomorskiego jak: szynka wędzona wieprzowa (Alicja i Jan Springer), szczupak w galarecie (Joanna Borowska KGW Strzebielewo), dargobądzki paprykarz jak dawniej (Marzena Szulińska KGW Dargobądz), miód dzika łąka (Pasieka Staropolska Miodziarnia Małgorzata Chabowska), gozdowicki miód akacjowy z plastrem (Gospodarstwo Pasieczne Jacek Atroszko), chleb dębnowski (Aneta i Stanisław Dobropolscy), choszczeńska strucla makowa (Grażyna Kaczmarek KGW Smoleń), kompot z mirabelki (Agnieszka Jager), miód pitny dwójniak „Jesienna róża” (Miody Puszczy Barlineckiej Łukasz Kołosowski),  miody pitne (Skarb Templariuszy Komandoria sp. z o.o. ) oraz piwa połczyńskie (Browar Połczyn-Zdrój).

Czym w tym roku będzie smakować Pomorze Zachodnie?

To wszystko zależy od zgłoszeń. W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. 

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: 

produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,

produkty regionalne pochodzenia roślinnego, 

napoje regionalne

i inne produkty regionalne.

Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz w tym roku także Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, który do 8 sierpnia 2024 r. będzie przyjmował zgłoszenia do konkursu. Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: https://wrir.wzp.pl oraz https://zodr.pl.

Kiedy poznamy zwycięzców?

Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 
31 sierpnia 2024 r. w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii oraz wyróżnienia (po 2 produkty w każdej kategorii). 

Perła” w kulinarnym zasięgu

Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”. O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu. Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 28 września 2024 r. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W 2023 r. „Perłą” doceniono sześć produktów z województwa zachodniopomorskiego. To: Miód chabrowy (Elżbieta i Zygmunt Świnoga Pasieka „Pszczeli raj”), Miód drahimski gryczany (Grzegorz Fujarski „Pasieka Fujarskich”), Domysłowskie maślaczki (Waldemar Borecki), Zakwas buraczany z Dębna (Aneta i Stanisław Dobropolscy), Miód pitny trójniak dębowy (Łukasz Kołosowski i Miody Puszczy Barlineckiej) oraz paszteciki gwdowskie (Danuta Szlaz).

Zapraszamy do uczestnictwa w konkursie i promocji regionalnych smaków!


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Mieszkanka.Treść komentarza: Wielka szkoda, zasłużony dla Spółdzielni, poświęcił życie dla pracy,wyrazy współczucia dla rodziny.Data dodania komentarza: 9.11.2025, 18:05Źródło komentarza: Odszedł Kazimierz Olejniczak – były Prezes SM Wybrzeże w Sławnie.Autor komentarza: RyszardTreść komentarza: Czy gdzieś można zobaczyć plany? wizualizacje? jak ta budowla ma wyglądać po zakończeniu budowy?Data dodania komentarza: 8.11.2025, 20:06Źródło komentarza: Przebudowa falochronówAutor komentarza: SławnoTreść komentarza: Nie tylko on,ci co mieli ją na godziny powinni żałować za grzechy żeby takie byle co do łóżka zapraszać.OCHYDA!!!Data dodania komentarza: 7.11.2025, 15:02Źródło komentarza: Tak bije „elita”... „Dzieli nas wielka przepaść społeczna i kulturowa” czyli sceny z życia „elity”...Autor komentarza: xyzTreść komentarza: Urząd miasta już ogłosił przetarg na wykonanie windy w ratuszuData dodania komentarza: 7.11.2025, 11:53Źródło komentarza: Sławno: Propozycja rewitalizacji głównego placu w mieścieAutor komentarza: LusiaTreść komentarza: Tak tak,tak właśnie mieszka elita i kuchnia pełen wypas .A łazienka -panel plastikowy pod sufitem łał najnowsze trendy jak widaćData dodania komentarza: 6.11.2025, 22:57Źródło komentarza: Tak bije „elita”... „Dzieli nas wielka przepaść społeczna i kulturowa” czyli sceny z życia „elity”...Autor komentarza: RysiuTreść komentarza: Czyżby zmieniła zdanie bo jest wystawione tam mieszkanie na sprzedaż.Data dodania komentarza: 6.11.2025, 14:11Źródło komentarza: Tak bije „elita”... „Dzieli nas wielka przepaść społeczna i kulturowa” czyli sceny z życia „elity”...
Reklama
Reklama