Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 23 września 2025 12:34
Przeczytaj!
Reklama

Kto ma apetyt na Pomorze Zachodnie?

Startuje konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Kto ma apetyt na Pomorze Zachodnie?
Podziel się
Oceń

Sztuka kulinarna Pomorza Zachodniego wyróżnia się bogactwem ciekawych receptur i aromatów przywiezionych z różnych stron świata. Jakie w tym roku produkty zaproponują mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego do jednego z ważniejszych konkursów w kraju „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”?”. Do 8 sierpnia 2024 r. jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem wytwarzanego lokalnie specjału. 

Wiedza o regionach na talerzu

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją, którego głównym celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP.

Konkurs jest ogromną skarbnicą wiedzy o regionach opowiedzianą przepisami i smakami przywiezionymi z różnych stron świata. Dzięki państwa zgłoszeniom co roku odkrywamy bogactwo kulinarne Pomorza Zachodniego. Serdecznie zapraszam do uczestnictwa i promowania tego, co lokalne, wytwarzane tradycyjnymi i rzemieślniczymi metodami, często w małej skali, ale z ogromnym zaangażowaniem i pasją mówi Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz. 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Jak pokazuje praktyka, często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne. 

W ubiegłym roku na poziomie regionalnym komisja konkursowa doceniła takie produkty z województwa zachodniopomorskiego jak: szynka wędzona wieprzowa (Alicja i Jan Springer), szczupak w galarecie (Joanna Borowska KGW Strzebielewo), dargobądzki paprykarz jak dawniej (Marzena Szulińska KGW Dargobądz), miód dzika łąka (Pasieka Staropolska Miodziarnia Małgorzata Chabowska), gozdowicki miód akacjowy z plastrem (Gospodarstwo Pasieczne Jacek Atroszko), chleb dębnowski (Aneta i Stanisław Dobropolscy), choszczeńska strucla makowa (Grażyna Kaczmarek KGW Smoleń), kompot z mirabelki (Agnieszka Jager), miód pitny dwójniak „Jesienna róża” (Miody Puszczy Barlineckiej Łukasz Kołosowski),  miody pitne (Skarb Templariuszy Komandoria sp. z o.o. ) oraz piwa połczyńskie (Browar Połczyn-Zdrój).

Czym w tym roku będzie smakować Pomorze Zachodnie?

To wszystko zależy od zgłoszeń. W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. 

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: 

produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,

produkty regionalne pochodzenia roślinnego, 

napoje regionalne

i inne produkty regionalne.

Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz w tym roku także Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, który do 8 sierpnia 2024 r. będzie przyjmował zgłoszenia do konkursu. Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: https://wrir.wzp.pl oraz https://zodr.pl.

Kiedy poznamy zwycięzców?

Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 
31 sierpnia 2024 r. w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii oraz wyróżnienia (po 2 produkty w każdej kategorii). 

Perła” w kulinarnym zasięgu

Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”. O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu. Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 28 września 2024 r. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W 2023 r. „Perłą” doceniono sześć produktów z województwa zachodniopomorskiego. To: Miód chabrowy (Elżbieta i Zygmunt Świnoga Pasieka „Pszczeli raj”), Miód drahimski gryczany (Grzegorz Fujarski „Pasieka Fujarskich”), Domysłowskie maślaczki (Waldemar Borecki), Zakwas buraczany z Dębna (Aneta i Stanisław Dobropolscy), Miód pitny trójniak dębowy (Łukasz Kołosowski i Miody Puszczy Barlineckiej) oraz paszteciki gwdowskie (Danuta Szlaz).

Zapraszamy do uczestnictwa w konkursie i promocji regionalnych smaków!


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: TutejszyTreść komentarza: Z mojego punktu widzenia,po wybudowaniu S6 mam gdzieś czy będą tu jakieś "zakłady pracy" do Słupska 20 minut do Koszalina niecałe 30,w obu przypadkach dojazd do centrum. Burmistrz powinien zająć się jak najszybszym zakończeniem rozpoczętych remontów a my cieszmy się spokojem w Sławnie. Darłowo może pomarzyć o takich możliwościach które da Ska.Data dodania komentarza: 12.09.2025, 22:04Źródło komentarza: Burmistrz Sławna Krzysztof Frankenstein odkrywa kluczowe inwestycje dla rozwoju miasta w Polskim Radiu KoszalinAutor komentarza: GośćTreść komentarza: Miasto się wyludnia bo pan burmistrz i nasza rada miasta nie przyciąga żadnych inwestorów. Takie rzeczy to chyba robi dla emerytów bo to miasto niedługo niedługo będzie miało tylko takich mieszkańców. Inwestorzy to jest rozwój miasta i czym chyba nie wiedzą nasi włodarzeData dodania komentarza: 12.09.2025, 13:55Źródło komentarza: Burmistrz Sławna Krzysztof Frankenstein odkrywa kluczowe inwestycje dla rozwoju miasta w Polskim Radiu KoszalinAutor komentarza: KasiaTreść komentarza: Jakie numery na ul.DębowejData dodania komentarza: 12.09.2025, 00:40Źródło komentarza: Groźna bakteria uderza w Sławno!Autor komentarza: ZenekTreść komentarza: Kiedy wreszcie w tym chorym kraju ktoś zrobi porządek ze sprawami tego typu Jakim prawem pozwala się na ściąganie tego typu szajsu można tego typu paskudztwo wykorzystać w celach targnięcia na czyjeś życie KpinaData dodania komentarza: 9.09.2025, 11:07Źródło komentarza: Sławno: Jadowity wąż na OgrodowejAutor komentarza: Won !Treść komentarza: Szanowana 🤣🤣🤣Data dodania komentarza: 9.09.2025, 06:45Źródło komentarza: Zmiana na stanowisku SkarbnikaAutor komentarza: GalTreść komentarza: Panie Stachu Rychowiak... Polski język trudny język???? Pani Renata jest bardzo szanowaną osobą w gminie i nie tylko w gminie. Ma ogromną wiedzę i ogromne umiejętności. Może byś tak wyszedł z anonimowości Panie Rychowiak a nie udajesz greka...Data dodania komentarza: 8.09.2025, 18:46Źródło komentarza: Zmiana na stanowisku Skarbnika
Reklama
Reklama