Choć lato zmierza ku końcowi na sławieńskim rynku w centrum zaparkowały restauracje na kółkach, w których przyrządzane są dania rodem z Meksyku, Chin, Włoch, czy Tajlandii.
To ogólnopolskie wydarzenie kulinarne, jeden z największych zlotów food truckowych w Polsce. Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu „slow”. W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu. Nie brakuje też przedstawicieli kuchni z różnych zakątków Europy: włoskiej pasty, hiszpańskich churros ze słodkimi dodatkami i oczywiście polskich zapiekanek, które królują w polskim street foodzie. Będąc na Festiwalu Smaków Food Trucków nie można też ominąć klasycznych burgerów i amerykańskich kanapek z pastrami. Festiwal odbywa się już w ponad 30 miastach Polski, zabierając uczestników w kulinarną podróż dookoła świata. To nie tylko jedzenie, ale też dodatkowe atrakcje. I dzieci i dorośli znajdą coś dla siebie. Czas oczekiwania na jedzonko najprzyjemniej jest spędzić ze znajomymi, a dzieciaki mogą puścić wodze fantazji w strefie kreatywnej dla najmłodszych. W sobotę jedna kobieta i dwóch mężczyzn zmierzyli się w konkursie jedzenia na czas z soczystymi burgerami od Jack Burger, a kolejni odważni smakosze spróbują swych sił w niedzielę pałaszując frytki belgijskie.
Napisz komentarz
Komentarze