Już o godz. 15:00 na placu kard. Stefana Wyszyńskiego pojawiły się liczne stoiska gastronomiczne. Na uczestników czekały m.in. ryby, lody, popcorn, a także dania ze stoiska pizzerii Caspartino – jak choćby karkówki i kiełbaski. W tym kulinarnym zawirowaniu najwięcej uwagi przyciągał jednak live cooking, czyli zupa gotowana przez gościa specjalnego – kucharza Tomasza Strzelczyka.
Fani gotowania będą go znać przede wszystkim z 4. edycji popularnego programu „MasterChef Polska”, gdzie zajął 5. miejsce, oraz z kanału YouTube „Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA”, który może się pochwalić ponad 1,5 mln subskrybentów. Jest także autorem bloga o tej samej nazwie. Zawarte na jego stronie oraz w czterotomowej serii książek kulinarnych „Oddasz fartucha” proste, domowe przepisy podbiły serca i stoły w całej Polsce. W tym roku Tomasz Strzelczyk odwiedza pomorskie knajpy i restauracje, a wrażeniami z posiłków dzieli się na swoim kanale. Na jego talerz trafiają często ryby, których wędzeniem się zresztą specjalizuje. Miesiąc temu gościł m.in. w Dąbkach i Darłówku.
Gotowana przez Tomasza Strzelczyka zupa gulaszowa już od początku Biesiady Smaków swoim obłędnym zapachem przyciągała liczne grono zainteresowanych. Sam kucharz w wolnych chwilach chętnie robił sobie zdjęcia z fanami oraz składał autografy w swoich książkach, które można było zakupić przy stoisku Księgarni Nadmorskiej w Dąbkach. Cierpliwość obserwatorów popłaciła, bo już o godz. 17:00 mogli się delektować pyszną zupą. Starczyło jej aż na prawie 700 porcji! Co było sekretem dobrego smaku? Przede wszystkim dobór lokalnych składników, w tym ziemniaków, boczku czy swojskiej kiełbasy.
Gastronomia nie była jedyną atrakcją tego wydarzenia. Nadarzyła się okazja do zakupu biżuterii tematycznej od Krafciarki. Ciekawą akcję prowadziła Biblioteka Miejska w Sławnie, która polegała na podarowaniu drugiego życia książkom, dedykowanym zarówno starszym jak i młodszym czytelnikom. Ci młodsi chętnie korzystali również z przygotowanych malowanek. Dzieci odwiedzały również tzw. „dmuchańce” oraz stoisko przygotowane przez Komendę Powiatową Policji w Sławnie, gdzie poprzez zabawy i konkursy mogły poznać zasady bezpieczeństwa. Prócz nich informacjami o swojej działalności dzieliły się straż pożarna i Hufiec ZHP im. Wojsk Ochrony Pogranicza w Sławnie.
Oprawę muzyczną biesiady stanowiły koncerty Dariusza Kosa oraz Krzysztofa Wałeckiego – wokalisty legendarnego Oddziału Zamkniętego. Na scenie można było usłyszeć też tradycyjne szanty i piosenki utrzymywane w morskim klimacie w wykonaniu darłowskiego zespołu Niezbędny Balast. Dzięki muzyce delektowanie się oferowanymi na placu pysznościami było tym większą radością.
Czekamy na więcej podobnych wydarzeń organizowanych przez Miasto Sławno.
Wielka uczta na placu
Cóż to była za uczta! Biesiada Smaków w Sławnie, która miała miejsce 15 sierpnia, przyciągnęła mieszkańców gamą różnorodnych pyszności.
- 23.08.2025 14:57

Źródło: https://www.facebook.com/MiastoSlawno
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze