Niezdrową żywność jedz rzadko — nie musisz jej eliminować całkiem
Czy są produkty, których nigdy nie powinieneś jeść? Nie. Jeśli czasem masz ochotę na ociekające tłuszcze frytki, czy wysokokaloryczne chipsy zjedz je ze smakiem, jednak pamiętaj, aby zachować umiar.. Ważne, aby nie była to codzienna dieta. Po takim jedzeniu wybierz kolejnego dnia zdrową opcję posiłków. Zdrowa żywność charakteryzuje się z reguły mniejszą ilością tłuszczów i cukrów. Pamiętaj, że mniej odżywcze wersje niektórych produktów, możesz zamienić zdrowszymi zamiennikami. Zdrowe odżywianie nie oznacza całkowitego usunięcia konkretnych produktów z diety, jednak te uważane za niezbyt zdrowe należy ograniczyć do minimum.
Jakie produkty spożywcze należy ograniczać?
Naukowcy zajmujący się dietą stworzyli listę niezdrowych produktów, które należy ograniczyć. Badania pokazują, że zbyt duża ilość spożywania tych produktów, może prowadzić do poważnych chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy czy nawet nowotworów.
Unikaj cukru
Niezależnie od tego, czy jest to biały cukier granulowany, brązowy, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy — cukier praktycznie nie zawiera dodatkowych składników odżywczych i jest czystym węglowodanem. Kiedy jesz dużo cukru, uzupełniasz puste kalorie, powodując wahania poziomu cukru we krwi. Duża ilość spożywanych cukrów prowadzi do otyłości, a ta z kolei może powodować inne ciężkie choroby.
Białe węglowodany
Chleb, makaron, ziemniaki, ryż, ciasteczka, ciasta lub naleśniki — jeśli lubisz te potrawy, wybierz wersje pełnoziarniste. Makarony i pieczywo pełnoziarniste są na szczęście łatwe do kupienia. I zawsze możesz zrobić własne domowe ciasteczka lub batony, używając zbóż, takich jak płatki owsiane, oraz dodając mniej cukru i niezdrowych tłuszczów.
Przetworzone białko
Unikaj wędlin pięknie różowych i bardzo pachnących. Przetworzone mięso, takie jak bekon, szynka, pepperoni, parówki i wiele wędlin, są mniej zdrowe niż białko z ryb, kurczaka, orzechy, fasola, soja i produkty pełnoziarniste. Dlatego lepiej kupować wędliny droższe, od lokalnych sprzedawców, gdzie są wytwarzane z wielopokoleniową tradycją. Z pewnością są o wiele zdrowsze niż paczkowane wędliny w supermarketach. A na zdrowiu nie warto oszczędzać.
Ogranicz sól
Aktualne wytyczne dietetyczne zalecają redukcję sodu do 1500 mg dziennie i nieprzekraczania 2300 mg dziennie. Jednak większość z nas codziennie otrzymuje 1 ½ łyżeczki (lub 8500 mg) soli. To przekłada się na około 3400 mg sodu dziennie. Twoje ciało potrzebuje pewnej ilości sodu, ale zbyt duża ilość tego składnika liberalnego może zwiększyć ciśnienie krwi oraz ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Jakie produkty są w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia?
Śmiało możesz spożywać:
- produkty pełnoziarniste;
- warzywa;
- owoce (jednak tutaj osoby z cukrzycą muszą uważać, gdyż wiele owoców zawiera spore ilości naturalnego cukru);
- orzechy;
- rybę;
- pestki dyni, słonecznika i inne;
- gorzką czekoladę.
Osoby ze skłonnością do alergii powinny wykazać się ostrożnością, ponieważ wiele produktów spożywczych może uczulać. Do najczęstszych uczulających produktów należą truskawki, czekolada, orzechy.
Aby zdrowo się odżywiać, nie trzeba być dietetykiem. Wiele porad znajdziemy w internecie, na sprawdzonych stronach (np. aptek, czy dietetyków). Wszystko należy spożywać jednak z umiarem. Aby cieszyć się długo zdrowiem, pamiętać należy również o regularnych badaniach.