Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 24 maja 2025 05:23
Przeczytaj!
Reklama

Dieta wspomagająca walkę z nawrotami opryszczki

Opryszczka wargowa to problem, z którym zmaga się bardzo wielu ludzi. Zmiany są bolesne, uciążliwe i często nawracają. Dodatkowym kłopotem jest zakaźność. Wirus opryszczki bardzo łatwo się przenosi, przez co konieczne jest zachowanie szczególnej ostrożności i higieny. Patogenu nie da się całkowicie usunąć z organizmu, ale istnieją sposoby na utrzymanie go w ryzach.
  • 22.05.2025 12:04
Dieta wspomagająca walkę z nawrotami opryszczki

Jaki wpływ na opryszczkę ma dieta?

Gdy wirus opryszczki trafia do organizmu, nie zawsze daje o sobie znać. Często pozostaje uśpiony i aktywuje się, gdy układ immunologiczny zostanie osłabiony. Spadek odporności może nastąpić na skutek stresu, przemęczenia, zmian hormonalnych czy niedoborów żywieniowych. Zdrowa, zbilansowana dieta może wspierać system odpornościowy i wzmacniać organizm, czyniąc go mniej podatnym na działanie patogenu.

Właściwe odżywienie ludzkiego ciała jest ważne dla ogólnego dobrego samopoczucia. Odpowiednia podaż składników odżywczych i nawodnienie zmniejszają podatność na infekcje. Dotyczy to nie tylko opryszczki, ale też chorób bakteryjnych i grzybiczych. Z niedoborami wiążą się różne problemy zdrowotne, m.in. charakterystyczne zajady. O ich leczeniu można przeczytać pod adresem https://aptekadlarodziny.pl/masci-na-zajady.html.

Produkty zalecane – co warto włączyć do jadłospisu?

Dieta wspierająca walkę z opryszczką powinna zawierać przede wszystkim produkty bogate w lizynę. To związek chemiczny, który jest budulcem białek. Wpływa na proces regeneracji tkanek i wspiera układ odpornościowy. Ludzki organizm nie wytwarza tego aminokwasu samodzielnie, dlatego konieczne jest dostarczanie go wraz z dietą. W czym można go znaleźć? Bogatymi źródłami lizyny są różne ryby oraz produkty mleczne. Nie oznacza to jednak, że weganie są skazani na niedobór. Lizyna znajduje się także w warzywach strączkowych, pestkach dyni i pełnoziarnistym pieczywie.

Pozytywny wpływ na odporność mają także warzywa i owoce bogate w witaminę C. To m.in. papryka, natka pietruszki, cytrusy czy kiwi. Z kolei czosnek wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a imbir delikatnie wycisza stan zapalny. Ważne są także produkty fermentowane i kiszonki, które wzbogacają mikroflorę jelitową. Dodatkowym wsparciem mogą być odpowiednio dobrane suplementy diety. Na stronie https://aptekadlarodziny.pl/ można zobaczyć, jak różnorodne są tego rodzaju preparaty.

Jakiego jedzenia lepiej unikać?

Niektóre produkty mogą sprzyjać nawracaniu zmian opryszczkowych, zwłaszcza te, które zawierają duże ilości argininy. To kolejny aminokwas, który stanowi materiał budulcowy dla białek. Jednak korzysta z niego nie tylko nasz organizm, ale też patogeny. Duża ilość argininy ułatwia namnażanie się wirusa Herpes Simplex. Osoby podatne na opryszczkę powinny zachować ostrożność podczas spożywania orzechów, nasion słonecznika i sezamu czy czekolady. Jednocześnie warto wiedzieć, że lizyna ogranicza przyswajanie argininy. Dzięki temu w wielu przypadkach wystarczy odpowiednio zbilansować podaż tych aminokwasów.

Pozytywny wpływ na organizm będzie miało ograniczenie cukru i produktów mocno przetworzonych, a także używek, takich jak kofeina czy alkohol. Sprzyjają one stanom zapalnym i negatywnie oddziałują na metabolizm.

Jeżeli zauważymy rozwijające się zmiany opryszczkowe, warto odpowiednio szybko zareagować. W aptekach dostępne są różnego rodzaju środki z acyklowirem, m.in. tabletki i maści, które można znaleźć na stronie https://aptekadlarodziny.pl/leki-i-masci-na-opryszczke.html.

Artykuł sponsorowany


Reklama
Reklama
Reklama